Serc

Milsbeek

Milsbeek is een dorpje in het uiterste noorden van Limburg in Nederland. Het maakt deel uit van de gemeente Gennep en telt ongeveer 2600 inwoners. Het heeft een eigen voetbalclub, fanfare, toneelvereniging, tennisclub, een korfbalclub, verschillende carnavalsverenigingen, een Schutterij en Schuttersgilde en ook een basisschool. Bij Milsbeek mondt de rivier de Niers uit in de Maas.

Het dorp Milsbeek dankt zijn naam aan een beek met roestbruin water, dat afkomstig is van een moerassig veen. Mil betekent dan ook roestkleurig water. Tegenwoordig wordt de beek de Kroonbeek genoemd.

De eerste verwijzing naar Milsbeek dateert uit 1329 in een rentenregister van Klooster Graefenthal. De abdij van 's-Gravendal in Asperden was eigenaar van supra Milsbeke, een hoeve gelegen aan de Milsbeek. Daarbij werd Milsbeek ook genoemd in verband met de tol die werd geheven op de overgang van de beek, de zogenoemde Stenen Brug. De Heren van Gennep, woonachtig op het nabijgelegen Genneperhuis, bezat de rechten hier een tol te vestigen.